Ingatlanjogi tanácsadás Budapesten

Budapesti ügyvédi iroda segít Önnek eligazodni az ingatlanjog útvesztőjében, ingatlanjogi tanácsadás budapesti ügyvéd által.

A jogi kérdések közül a leggyakoribb az ingatlanjogot érintő kérdések.

Ingatlan bérbeadása

Ha Ön bérbe szeretné adni ingatlanját, nem feltétlenül szükséges az ügyvédi jelenlét, közreműködés, legtöbb esetben elegendő a közjegyző által hitelesített bérleti szerződés. Viszont a mai társadalmi viszonyok állása szerint javasolt, ha a bérleti szerződés megkötésekor ügyvéd is jelen van. Azonosítja a bérlőt és a bérbeadót. Ez fontos mindkét fél számára, ugyanis így biztos, hogy az ingatlant is a tulajdonos adja bérbe, valamint csak az illető bérlő használhatja. Az ingatlan tulajdoni lapját is megvizsgálja, ahol világossá válik az, hogy valóban a tulajdonos adta bérbe a lakást. A bérlőt illetve a bérbeadót tájékoztatja a jogviszonyokról, valamint megszerkeszti a bérbeadási szerződést is.

Társasházi ingatlanjogi kérdések

A társasházi iratokat az ügyvéd csak akkor módosíthatja, ha részt vesz a társasház közgyűlésén,  s ezen közgyűlésen hozott határozatot foglalja okiratba. Ez azt jelenti, hogy a társasházhoz tartozó egyéni tulajdonosok nem dönthetnek egyedül semmilyen hivatalos kérdésben, amely érinti az ingatlant, illetve nem kérhetnek hivatalos okiratot, csak a társasház tulajdonosaival együtt. Szükség van a tulajdonostársak azonosítására, mielőtt a hatrározatot az ügyvéd okiratba foglalná. Az azonosítás a személyi igazolványok valamint a lakcímkártyák megtekintésével történik, illetve ezek fénymásolatára is szükség van. A tulajdonosoknak jelen kell lenni az azonosításnál, és az iratok aláírásánál.

Külföldi állampolgár ingatlan tulajdonjoga

Ha külföldi állampolgár szeretne ingatlan tulajdonnal rendelkezni hazánkban, ahhoz engedélyre van szüksége.  Az engedély alól menetesek az EU tagállamok állampolgárai. Ezek csak az ingatlanokra vonatkoznak, már a termőföldek tulajdonjogához engedélyre van szüksége minden külföldi állampolgárnak.

Mit jelent a tulajdonjog fenntartással történő értékesítés?

A lakás megvétele csak akkor történik meg, ha az ingatlan az eladó tulajdonában van, vagyis az illető nevén szerepel az ingatlan a nyilvántartásban, valamint rendelkezik az ingatlannal. Vannak esetek, amikor az ingatlan az eladó nevén van, de nincs hozzá rendelkezési joga, vagyis elidegenítési tilalom van a lakáson.  Abban az esetben történik jogfentartással ingatlaneladás, ha a vevő nem a teljes vételárat fizet, hanem foglalót. S míg ki nem fizeti a teljes vételárat, addig az eladóé az ingatlan, tehát a tulajdonjogot fenntartja az eladó.

Ennek az az előnye, hogy az eladó nem tudja másnak is értékesíteni a lakást a megegyezést követően. Az a hátránya, hogy végrehajtás során elárverezhető, függetlenül attól, hogy a tulajdonlapon szerepel az eladás.

A tulajdonjog megváltozása után ki fizeti az adót az állam felé?

Ha a tulajdonjog megváltozása adásvételi szerződéssel történt, akkor az eladót terheli az adó kifizetése. Ugyanis ez jövedelemnek számít, és a jogszabályoknak megfelelően minden jövedelem után adót kell fizetni. Ha valaki megpróbálna kibújni ez alól, az adócsalásnak számít.

Az ingatlanjogi tanácsadás előnyei

Mielőtt ingatlant venne vagy adna el, azelőtt érdemes kikérni az ügyvéd tanácsát. Erre azért van szükség, hogy senki ne kerüljön csalók markába, illetve az ingatlan maffia kezei közé. Fontos az ügyvédi jelenlét az adásvételi szerződés megkötésekor, illetve a szerződés megfogalmazása is ügyvéd által. Ez nem jelenti azt, hogy a közjegyzői okirat nem megfelelő, de az ügyvédi jelenlét sokkal nagyobb biztonságot nyújt Önnek, akármilyen típusú jogi ügyben.

Forduljon hozzánk bizalommal, nemcsak ingatlanjogi tanácsadással szolgálunk, hanem bármilyen jogi kérdésben a segítségére leszünk.

Részletekért hívjon minket most a 06 30 443 8082 számon!